فیزیوتراپی چیست و چگونه انجام میشود؟
- اولین باری که اسم فیزیوتراپی به گوشم خورد وقتی بود که پانزده ساله بودم و دستم بریده شده بود. بعد از ترمیم زخم دچار محدودیت حرکتی در انگشت شستم شده بودم و دکتر برای من فیزیوتراپی نوشته بود اما چون مرکز فیزیوتراپی نسبت به خانه ما دور بود، نرفتم! البته با اقداماتی که خودم انجام دادم، مشکل دستم برطرف شد. حالا ببینیم اصلاً فیزیوتراپی چی هست و چه فایده هایی دارد؟
دکتر احمد بهرامیان، متخصص فیزیوتراپی هستم و در این مقاله میخواهم گام به گام و به زبان ساده شما را با فیزیوتراپی و ابعادش آشنا کنم:
تعریف ساده فیزیوتراپی و اقداماتی که انجام میشود:
- درمان با فیزیک! یعنی با استفاده از پدیده های فیزیکی مثل الکتریسیته، نور، فراصوت، مکانیک و … کاری کنیم که مشکلی از یک فرد حل بشه!
اقدامات شامل کارهایی که:
1- با دست با یا بدون استفاده از ابزارهای دیگر مثل تیپ و نیدل و غیره انجام می شوند.
2- با دستگاه هایی که با برق کار میکنند مثل لیزر و تنس و غیره انجام می شوند.
و
3- با وسایل ورزشی؛ انجام میشوند.
دستگاه فیزیوتراپی چیست:
- یکسری از تجهیزات فیزیوتراپی، دستگاه هایی هستند که با برق کار میکنند، معروف ترین شان که به عنوان دستگاه برق شناخته میشود دستگاه تنس هست. این دستگاه جریان برق را به امواج خاصی تبدیل میکند که برای بدن خاصیت تسکین دهنده دارد.
فواید فیزیوتراپی:
- کاهش درد
- افزایش دامنه حرکت مفاصل
- بهبود قدرت و انعطاف عضلات
- به طور کلی بهبود کیفیت حرکت و عملکرد
- در برخی موارد فقط میتوان جلوی بدتر شدن بیماری را گرفت و یا سرعت بدتر شدن را کند کرد.
- درمان کم خطر و غیر تهاجمی
- هزینه و عوارض کم تر نسبت به سایر اقدامات درمانی مثل جراحی، اوزون تراپی، تزریقات داخل مفصلی و …
آیا فیزیوتراپی عوارض دارد؟
- اگر درست انجام شود هیچ عوارضی ندارد. چون از نیروهای فیزیکی استفاده می کنیم نه مواد شیمیایی! بنابراین عوارض جانبی تقریباً صفر هست.
فیزیوتراپی برای کمر؟ زانو؟ و …
- همه جا! هر مشکلی که مربوط به عضله- استخوان- عصب و مفاصل و حتی پوست! باشد.
چطور مراجعه کنیم؟
- اگر درد و مشکلات مربوط به موارد فوق داشتید، اول به متخصص مربوطه مراجعه میکنید، بعد از معاینه ممکن هست برای شما فیزیوتراپی هم بنویسد. آن وقت میگردید و یک مرکز فیزیوتراپی پیدا میکنید یا از اطرافیان میپرسید که کجا بروید. میتوانید در اینترنت هم جستجو کنید.
چرا ده جلسه؟
- بخاطر قانون بیمه ها معمولاً نسخه های فیزیوتراپی ده جلسه ای هستند، ولی بسته به شرایط بیمار، ممکن هست جلسات کم تر یا بیشتری لازم باشد.
برای رفتن به کلینیک فیزیوتراپی چه چیزی با خودمان ببریم؟
- خودتان!- نسخه تان- عکس و ام آر آی، اگر دارید- لباس مناسب بسته به ناحیه درمان- یه ملحفه هم اگر دوست داشتید ببرید.
در کلینیک فیزیوتراپی چه کار میکنند؟
- شرح حال گیری-ارزیابی بالینی- تشکیل پرونده- تشخیص و مشاوره- شروع درمان متناسب با مشکل شما
بعد از جلسات فیزیوتراپی چه باید کرد؟
- تمرینات مربوط به منزل رو انجام بدهید- مواردی که توصیه می شود را رعایت کنید- اگر مشکلی داشتید با کلینیک تماس بگیرید تا راهنمایی تان کنند.
فیزیوتراپی در منزل:
- اگر بیمار به هر دلیلی نتواند به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کند، میتوانید با فیزوتراپیست برای انجام فیزیوتراپی در منزل هماهنگ کنید ولی بدانید که هزینه بیشتری باید بپردازید، چون خدمات در محل دریافت میکنید! معمولاً حدود یک ساعت درمان در منزل را دریافت میکنید که شامل دستگاه تحریک الکتریکی و تمرین درمانی و حتی درمان های دستی می باشد. (با توجه به نیاز بیمار نقش هر کدام از این موارد بیشتر یا کمتر می شود)
حرف آخر:
- فیزیوتراپی یکی از شاخه های پزشکی هست که در زمینه پیشگیری، درمان و توانبخشی مشکلات فیزیکی به افراد کمک میکند. بنابراین اگر مشکلی داشتید که فکر میکنید و یا حتی شک دارید که به این حیطه مربوط میشود، حتماً به صورت حضوری یا تلفنی و یا حتی شبکه های اجتماعی با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید و در صورت نیاز، به درمان فیزیوتراپی مشکل تان بپردازید.
یادتان باشد که همیشه پیشگیری بهتر از درمان هست! بنابراین مراقب سلامتی خودتان باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی مفید و کاربردی بود. ممنون
خوشحالم که براتون مفید بوده.
ممنون که نظرتون رو برام نوشتین.