معرفی رشته فیزیوتراپی از یک دیدگاه متفاوت
معرفی رشته فیزیوتراپی از یک دیدگاه متفاوت:
حرکت یعنی سلامتی:
برای سالم بودن باید حرکت کنیم. بدن برای زنده بودن به تحرک نیاز دارد و لازمه بقای سیستمهای مولد حرکت در بدن، حرکت کردن است! بدن انسان طوری طراحی شده است که اگر یک مدت کوتاهی از هر عضوی استفاده نکنیم به مرور ضعیف و محو میشود حتی مغز!
تمام اجزای بدن که قابلیت تحرک دارند، روزانه باید حرکت داشته باشد. همه مفاصل و عضلات. ولی این روزها به خاطر سبک زندگی ایستا، تنوع حرکتی آدم ها بسیار کم شده و به همین دلیل مشکلات حرکتی بسیار زیاد شده اند.
فیزیوتراپیست؛ متخصص سیستم حرکتی:
تمام حرکات بدن از تعامل این اجزا تشکیل میشوند: سیستم عصبی، عضلات، استخوان ها و مفاصل و سیستم گردش خون. هر جزء تخصص خودش را دارد برای مثال متخصص مغز و اعصاب، متخصص قلب و عروق، متخصص ارتوپدی و … اما اگر مجموع این اجزا و تعامل آنها که حرکت را ایجاد میکنند، یک سیستم در نظر بگیریم و اسم آن را سیستم حرکتی بگذاریم، متخصص سیستم حرکتی فیزیوتراپیست ها هستند.
یعنی برای ایجاد حرکت طبیعی و کارآمد در بدن نیاز به تعامل اجزای سیستم عصبی-عضلانی-اسکلتی (نوروماسکولواسکلتال) داریم و فیزیوتراپیست ها با داشتن دانش لازم در این زمینه میتوانند به رفع مشکلات سیستم حرکتی و ایجاد حرکت کارآمد به افراد کمک کنند.
یک مثال ساده:
برای مثال وقتی شما دچار کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی زانو میشوید و پزشک متخصص ارتوپدی زانوی شما را جراحی میکند، کار او به عنوان متخصص ارتوپدی تمام میشود اما شما هنوز مشکلاتی دارید از جمله درد، التهاب، محدودیت حرکتی، ضعف عضلانی و … بنابراین برای رفع این مشکلات و برگشتن به زندگی عادی، نیاز به اقداماتی دارید، همه این مشکلات را با کمک فیزیوتراپیست میتوانید حل کنید و به زندگی و کار و حتی ورزش قبلی تان برگردید.
فیزیوتراپی چی هست؟
رشته فیزیوتراپی یکی از شاخه های علوم پزشکی هست و یک فیزیوتراپیست از طریق کنکور سراسری و با نام کارشناسی فیزیوتراپی شروع به تحصیل میکند. مراتب تحصیلی رشته فیزیوتراپی در ایران به صورت کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی می باشد، ولی در برخی از کشور ها این رشته از ابتدا با نام دکتری عمومی (شبیه پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در ایران) پذیرش میشود و در ادامه دکتری تخصصی فیزیوتراپی قابل تحصیل است.
در حال حاضر فیزیوتراپی در کشور ما، فقط در دانشگاه های دولتی تدریس می شود و هیچگونه دانشگاه غیردولتی اعم از آزاد و غیر انتفاعی و…، رشته فیزیوتراپی را تدریس نمیکنند.
فیزیوتراپی چی نیست؟
-
پزشکی:
فیزیوتراپی، رشته ای جدا از رشته پزشکی هست که از ابتدا و از طریق کنکور سراسری وارد آن می شویم.
-
ارتوپدی:
ارتوپد، پزشک متخصص یا فوق تخصص هست که ابتدا پزشکی عمومی خوانده و سپس وارد تخصص ارتوپدی شده است.
-
فقط دستگاه برق گذاشتن:
فیزیوتراپی مجموعه ای از اقدامات هست از جمله الکتروتراپی (به وسیله دستگاه ها و تجهیزاتی که با برق کار می کنند)، مکانوتراپی (ورزش درمانی) و منوآل تراپی (درمان های مبتنی بر دست)
-
کاردرمانی:
کاردرمانی یک شغل مستقل و جدا از فیزیوتراپی هست که حیطه فعالیت مشخصی دارد و تمرین درمانی هم بخشی از آن است، اما تمرین درمانی، مختص کاردرمانی نیست و همان طور که در بخش قبلی گفته شد، یک بخش مهم از اقدامات فیزیوتراپی، مکانوتراپی (ورزش درمانی) هست، یعنی تمرین دادن به بیمار با امکانات ورزشی و یا حتی بدون آنها، مثل ورزش پا دوچرخه که بدون استفاده از وسیله خاصی قابل انجام است و در حیطه تمرین درمانی قرار میگیرد.
-
ماساژ درمانی (به معنی عام):
ماساژی که در فیزیوتراپی انجام میشود بخشی از منوآل تراپی هست که در ناحیه درد و مشکلِ بیمار انجام میشود و ماساژ عمومی و ریلکسیشن بدن که در عرف جامعه به آن ماساژ گفته میشود جزو اقدامات فیزیوتراپیست ها نیست.
-
دارو درمانی:
فیزیوتراپی یعنی درمان از طریق فیزیک، پس دارو که یک ترکیب شیمیایی هست در فیزیوتراپی جایگاهی ندارد!
دیدگاهتان را بنویسید